Συχνές ερωτήσεις για Γιατρούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 
07/11/2022 - 12:33
1.Πως δηλώνει ο Προσωπικός Γιατρός τις ώρες που θα δέχεται τον εγγεγραμμένο πληθυσμό; H ΗΔΙΚΑ θα εμφανίζει τις διαθεσιμότητες των ημερήσιων ραντεβού;

Ο ίδιος ο γιατρός δηλώνει διαθεσιμότητα και τις ώρες επισκέψεων. Οι οδηγίες βρίσκονται στα εγχειρίδια και στα εκπαιδευτικά βίντεο της ΗΔΙΚΑ που έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς*. Οι πολίτες θα προγραμματίζουν επίσκεψη μέσω της πλατφόρμας του e-ραντεβού.

*για να διαβάσετε το εγχειρίδιο και ενημερωθείτε για την διαδικασία υποβολής εβδομαδιαίου προγράμματος πατήστε εδώ.

 

2.Μπορεί ο Προσωπικός Γιατρός  να κάνει ο εγγραφή του ασφαλισμένου; Με ποια διαδικασία;

Ναι, μπορεί ο Προσωπικός Γιατρός να εγγράφει πολίτες, υπάρχει σχετική επιλογή στο μενού της εφαρμογής όπως περιγράφεται και μέσα στα εγχειρίδια χρήσης της πλατφόρμας του Προσωπικού Γιατρού.

*για να διαβάσετε το εγχειρίδιο και ενημερωθείτε για την διαδικασία εγγραφής ενός πολίτη πατήστε εδώ.

3.Μπορεί ο Προσωπικός Γιατρός να διαγράψει κάποιον ασθενή από την λίστα εγγεγραμμένων ;

Όχι, ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει δικαίωμα να διαγράψει πολίτη από τη λίστα του ή να απορρίψει μια νέα εγγραφή.

 

4.Πώς μπορεί να διαγράψει ο Προσωπικός Γιατρός πολίτες που ήταν στον πληθυσμό ευθύνης του και έχουν αποβιώσει;

Δεν απαιτείται να κάνει κάποια ενέργεια ο Προσωπικός Γιατρός. Η διαγραφή των θανόντων θα γίνεται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ μόλις ενημερώνεται ο ΑΜΚΑ μέσω του ληξιαρχείου. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται ανά δύο εβδομάδες.

 

5.Πώς γίνεται η επιλογή διαγραφής ασφαλισμένων από τον Προσωπικό Γιατρό που έχει επιλέξει λιγότερο πληθυσμό ευθύνης από τον πληθυσμό ευθύνης που είχε ως οικογενειακός ιατρός;

Η διαγραφή έχει ήδη ρυθμιστεί και έγινε κεντρικά από το σύστημα όπου διαγράφθηκαν οι πολίτες που χρονολογικά είχαν εγγραφεί τελευταίοι στον συγκεκριμένο γιατρό. Οι συγκεκριμένοι πολίτες πλέον έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν σε άλλο Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους.

 

6.Γιατί δεν μπορώ να προσθέσω παραπάνω πολίτες στη λίστα μου ενώ έχω δηλώσει μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού απ’ αυτόν που έχει ήδη εγγραφεί ;

Ο Προσωπικός Γιατρός μπορεί να δεχθεί μέχρι το όριο που ορίζει η σύμβαση που έχει συνάψει και σε κάθε περίπτωση όχι παραπάνω από 2.000 πολίτες. Σε περίπτωση που ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν έχει φτάσει το ανώτατο όριο εγγραφών του γιατρού, τότε οι εγγραφές των πολιτών συνεχίζονται κανονικά.

7.Λαμβάνω ενημέρωση όταν ένας πολίτης εγγραφεί στη λίστα μου;

Όχι, ο γιατρός δεν ενημερώνεται για κάθε εγγραφή που γίνεται σε αυτόν. Έχει την δυνατότητα όμως να δει την λίστα του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε αυτόν μέσω της πλατφόρμας.

8.Πώς ενημερώνομαι όταν η λίστα των εγγεγραμμένων πολιτών μου έχει γεμίσει;

Ο γιατρός δεν λαμβάνει κάποια ενημέρωση όταν συμπληρωθεί το μέγιστο όριο των εγγραφών. Στην πλατφόρμα των πολιτών θα φαίνεται ως «Μη διαθέσιμος» και στην πλατφόρμα που εισέρχονται οι γιατροί θα μπορεί να δει τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών σε αυτόν.

9.Τι υποχρέωση έχω αφού εγγραφεί ένας νέος πολίτης στη λίστα μου;

Οι υποχρεώσεις του γιατρού περιγράφονται λεπτομερώς στην σύμβαση που έχει συναφθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά η συμπλήρωση του Α.Η.Φ.Υ, η ενημέρωση του προγράμματος των ραντεβού βάσει εγγεγραμμένου πληθυσμού και απαιτούμενων διαθέσιμων ωρών.

10.Μπορώ να δέχομαι τηλέφωνα και να επικοινωνώ με τους εγγεγραμμένους πολίτες μου, μέσω τηλεφώνου;

Δεν αποτελεί υποχρέωση του Προσωπικού Γιατρού να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προσωπικού Γιατρού αν το θελήσει να επικοινωνεί ελεύθερα με τους πολίτες μέσω τηλεφώνου, να τους εξυπηρετεί και να τους κατευθύνει σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χωρίς όμως να επιβαρύνει τον πολίτη με κάποιο κόστος για αυτή την υπηρεσία.

11.Αν με καλέσει ένας εγγεγραμμένος πολίτης να τον εξετάσω σπίτι του λόγω προβλήματος υγείας, τι κάνω; Αποζημιώνομαι για τα παραπάνω έξοδα;

Ναι, ο Προσωπικός Γιατρός (αφορά συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες) δύναται να επισκεφθεί έναν πολίτη στο σπίτι του για να τον εξετάσει όπου ο γιατρός κρίνει απολύτως απαραίτητο, με την αποζημίωση του να καθορίζεται από τον ίδιο.

12.Ως Προσωπικός Γιατρός είμαι υποχρεωμένος χωρίς αμοιβή να εκδίδω ιατρικές βεβαιώσεις (π.χ. αδειών οδήγησης, άδεια οπλοφορίας ή οπλοκατοχής, άδεια κυνηγιού, γυμναστηρίου, για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, βεβαιώσεις για κάθε νόμιμη χρήση, δικαστική χρήση);

Ναι, είναι υποχρέωση του Προσωπικού Γιατρού να εκδίδει ιατρικά πιστοποιητικά για τον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης του, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εκτός από πιστοποιητικά θανάτου.

13.Ως Προσωπικός Γιατρός για έκδοση πιστοποιητικού θανάτου αμείβομαι;

Ναι, σε περίπτωση έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου, προβλέπεται αμοιβή του γιατρού την οποία μπορεί να καθορίσει ο ίδιος.

14.Αν επισκεφθεί το ιατρείο μου ένας πολίτης χωρίς να έχει κλείσει ραντεβού, που είναι όμως εγγεγραμμένος στη λίστα μου, τι κάνω ;

Ο Προσωπικός Γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να εξετάσει έναν πολίτη χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού. Παρόλα αυτά είναι στην διακριτική του ευχέρεια για το αν θα εξυπηρετήσει ή όχι τον πολίτη. Σε κάθε περίπτωση ο Προσωπικός Γιατρός δεν δικαιούται αμοιβής από πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα του.

15.Σε περίπτωση που θέλω να δηλώσω απουσία από το πρόγραμμά μου (π.χ. άδεια) ποιον πρέπει να ενημερώσω;

Ο Προσωπικός Γιατρός υποχρεούται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου, ανά ημέρα και εβδομάδα για την παροχή υπηρεσιών στην ΗΔΙΚΑ και στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις επόμενες 45 κάθε φορά ημέρες.
Ως εκ τούτου, ο Προσωπικός Γιατρός οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα το πρόγραμμά του για τη προβλεπόμενη άδεια (η άδεια δεν απαιτεί την έγκριση κανενός).
Σε περίπτωση τυχαίου γεγονότος/απροόπτου ή ανωτέρας βίας ο Προσωπικός Γιατρός τροποποιεί το πρόγραμμά του.
Τέλος, κατά την άδεια του ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει υποχρέωση να ανεβάζει ραντεβού.

16.Κατά την διάρκεια του ωραρίου μου μπορώ να δέχομαι και να συνταγογραφώ πολίτες που δεν ανήκουν στον εγγεγραμμένο πληθυσμό μου;

Εφόσον στο πρόγραμμα του γιατρού υπάρχουν ελεύθερες ώρες στα ραντεβού, τότε ναι έχει το δικαίωμα να δέχεται πολίτες εκτός της εγγεγραμμένης λίστας του.

17.Πότε και πώς μπορώ να κάνω δήλωση για αύξηση του ανώτατου ορίου ασθενών που μπορούν να εγγραφούν στη λίστα μου;

Η αύξηση του ανώτατου ορίου ασθενών (εφόσον δεν έχετε συμβληθεί για την ανώτερη κατηγορία) μπορεί να γίνει άμεσα. Η δήλωση και ο τρόπος αύξησης του ορίου εγγεγραμμένων πολιτών του γιατρού γίνεται μετά από επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ.

18.Πώς γίνεται η δήλωση μείωσης του ορίου ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα μου; Πότε μπορεί κάποιος να αιτηθεί μείωση και ποιο χρονικό διάστημα απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ;

Σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους, προκειμένου ο Προσωπικός Γιατρός να δηλώσει μείωση του ορίου των εγγεγραμμένων πολιτών του, θα πρέπει να έχει παρέλθει 1 έτος από την υπογραφή της σύμβασης και επιπλέον 3 μήνες ως χρόνος προειδοποίησης.

19.Ως Προσωπικός Γιατρός προβλέπεται η συμμετοχή μου σε εφημερίες;

Όχι.